Hello 40!

A múló idő nyomában: a Brown-nővérek 40 éve

A múló idő nyomában: a Brown-nővérek 40 éve

flowers-nn-1976.jpg

Nicholas Nixon, fotóművész első alkalommal 1974-ben, kvázi unalomból fényképezte le 25 éves feleségét, Bebe-t és annak három húgát, a 23 éves Heather-t, a 15 éves Mimi-t, és a 21 éves Laurie-t, egy családi ebéd után.Annyira nem tartotta érdekesnek a képet, hogy ki is dobta. 

Aztán egy évvel később megint készített egy képet róluk és aztán 40 éven keresztül minden évben.

A képen lányok/nők ugyanabban a sorrendben álltak be mindig, így pontosan lehet látni, hogyan változtak az évek alatt. 

Egyszerre felemelő és megrázó végignézni a képeket, mert ez az elmúlás, a halandók így öregszenek.

Manapság, amikor minden az ifjúság hajszolásáról, ritkán látunk ráncokat, gravitáló bőrt vagy ritkuló hajat. 

Érdekes végignézni, ahogy a nővérek egymáshoz viszonyulnak, főleg ahogy egyre öregebbek, egyre jobban ölelik egymást, szinte érezzük az egymáshoz fűződő intimitást.

Semmit nem tudunk rólunk, mi történt velük az elmúlt 40 évben és mégis. Ott van szemükben, a tartásukban, a ruháikban, ahogy a hajuk változik, ahogy belenéznek a kamerába az elején és a végén, néha látni a vidámságot, néha a szomorúságot, fáradtságot, néha csak az életet.

Érdemes úgy végignézni a képeket, hogy mindig csak egy nőt figyelünk. 

A projekt folytatódik, a cél folytatni, amíg lehet, ami azt jelenti, hogy amíg van kit fotózni.

 

A múló idő nyomában: a Brown-nővérek 40 éve Tovább
Ha öregasszony leszek, lilát hordok majd, piros kalappal

Ha öregasszony leszek, lilát hordok majd, piros kalappal

3969564286613162863.jpg

Ha öregasszony leszek, lilát hordok majd, így kezdődik Jenny Joseph Figyelmeztetés cím verse, ami amúgy arról szól, hogy ha megöregszünk, mennyi örömet fogunk lelni abban, hogy már nem érdekel minket, hogy mások mit szólnak. 

Na de, úgy néz ki, hogy sokkal hamarabb fogunk lilát hordani, ugyanis a Pantone szerint ez a jövő év színe. (feletjsük el a pinket!)

Ez a vers 56 éve született, Jenny Joseph, angol költőnő 29 éves volt amikor megírta, 1961-ben.

Egy 1996-os BBC felmérés szerint, akkor Nagy-Britannia (háború utáni) legnépszerűbb verse volt, megelőzve  Dylan Thomas Csöndben ne lépj az északába át című versét. 

Míg Angliában inkább irodalmi vonalon futott be először, Amerikában a 80-as években a Reader's Digest-ben jelent meg egy cikk végén. A cikket Liz Carpenter írta, nyilván nekünk nem mond semmit a név, ő volt Lady Bird Johnson first lady sajtószóvívője (és még sok más, igazi legenda), amúgy nőként elsőként. Szóval Liz betegségéből kigyógyulva, ezzel a vidám, optimista verssel zárta cikkét és innen megindult a lavina. Először is felkapta a képeslap-business, az idézet mániások, aztán pedig Elizabeth Lucas grafikus, és mindenféle ízléstelen illusztrációban "megzenésítette" a verset.

Aztán, ez a vers volt az ihletője a Red Hat Society-nak azaz a Piros Kalapos Társaságnak, amely ma a világ egyik legnagyobb női szervezete. A sztori szerint 1997-ben Sue Ellen Cooper vásárolt magának egy vintage, piros fedora kalapot, aztán amikor az egyik barátnője 55 éves lett, valami eredetit akart neki adni és a Jenny Joseph vers hatására ajándékozta neki a piros kalapot. Aztán megismételte pár barátnőjével és az lett a vége, hogy elkezdetek összejárni és megalakult a Red Hat Society, ami gyakorlatilag egy női, egymást segítő társaság, mára több, mint 30 országban, közel 100.000 taggal.

Csak úgy mondom, hogy Magyarországon még nincs!

Nekem már volt egyszer piros kalapom, lásd fent, aztán el is hagytam. Még van egy kis időm!

redhat.jpg

 

-----------------------

Figyelmeztetés

Ha öregasszony leszek, lilát hordok majd,
Piros kalappal, ami nem áll jól nekem,
A nyugdíjam brandy-re, nyári kesztyre költöm
És szatén szandálra, s azt mondom, nem telik vajra.
Leülök a járdára, ha fáradt vagyok,
Falok a bolti kóstolón és vészcsengőket nyomok
És botommal zörgetem a rácsokat
Kárpótlom magam józan ifjúságomért.
Kimegyek majd az esőbe papucsban
És virágot szedek mások kertjében
És köpni tanulok.

Szörnyű ingeket hordhatsz, kövérebb lehetsz
Egy szuszra másfél kiló kolbászt ehetsz
Vagy egy hétig csak kenyeret uborkával
És tollat, ceruzát, söralátétet gyűjthetsz dobozban.

De most meleg ruhát kell viselnünk
Fizetni a lakbért, nem káromkodni az utcán
És jó példát mutatni a gyerekeknek.
Vacsoravendégeket hívunk és újságot olvasunk.

De talán most kéne gyakorolnom kicsit?
Hogy akik ismernek, ne riadjanak meg
Ha hirtelen öreg leszek és lilát hordok. 

Fordította Vogl Anikó

557859e9efc5d.jpg

Jenny Joseph 85 éves és bízom benne, hogy küldik neki rendesen a jogdíjakat!

Ha öregasszony leszek, lilát hordok majd, piros kalappal Tovább
Elle: A végzetes játszma

Elle: A végzetes játszma

94fc7a0f4c576faa69e08dbba7d105ab.png

Én 100%-ig biztos vagyok abban, hogy Isabelle Huppert Oscart fog kapni február 26-án. Az Elle című film, ugyanis egy mestermű. Karácsony óta hezitáltunk a pasimmal, hogy megnézzük-e, "biztos lehangoló lesz, mégis csak egy megerőszakolásról szól ", szóval hárítottunk, és inkább néztük a Tabu-t Thomas Hardy-val meg a Fortitude-öt. Amúgy mindkettő kiváló, máskülönben ugye, nem néznénk.

Aztán pár napja azt mondtam, hogy mégiscsak Golden Globe-ot kapott érte, meg minden kritika isteníti, meg kell nézni végre.

Minden perce megérte, azt kell, hogy mondjam.

Kiszámíthatatlan, bekategorizálhatatlan és szórakoztató. Persze azért nem fogunk hangosan nevetni, mert a film komoly témákat feszeget, és mégis pont olyan film, amiért érdemes moziba menni. 

Anélkül hogy túl sok mindent elárulnék. 

elle.jpg

Michèle Leblanc, egy videójátékfejlesztő cég egyik tulajdonosa, 60 körüli, és jól néz ki. Ezt azért is írom így le, mert ebben a filmben teljesen természetes például, hogy egy nőnek 60 felett is van szexuális élete, sőt akarják őt a férfiak. Huppert 63 éves amúgy.

Ahogy a film címe is jelzi, Elle, (ami franciául a személyes névmás női alakja), ez a film róla szól. Arról, hogy egyszer nap, egy maszkos férfi, fényes nappal, a lakásában megerőszakolja. Aztán mintha mi sem történt volna, feltakarít, megfürdik, folytatja a napját. Azért vesz egy gázspray-t meg egy kisfejszét.

Michèle igazi jégcsapnak tűnik, mind az irodában, mind a magánéletében. Nem kíméli a környezetében élőket, nehéz vele azonosulni, de mégsem lehet őt utálni. Elvált, szeretőt tart, fiát keményen kontrollálja, az anyja idegesíti, számos szálon kapunk bepillantást az életébe, ráadásul a múltja is terhelt, ugyanis egy tömeggyilkos, börtönben ülő apa is van a képben.

De Michèle nem vállalja az áldozat szerepét, talán emiatt is történik minden a filmben, úgy dönt, majd ő megtalálja a megerőszakolót és sajátos módon szolgáltat magának igazságot.

Jó szórakozást!

P.S. Mi volt az utolsó jó film, amit láttatok? Én most tettem fel a listámra, Huppert egy másik filmjét, magyar címe Eljövendő szép napok.

Elle: A végzetes játszma Tovább
A változatosság gyönyörködtet

A változatosság gyönyörködtet

Amputált, bőrbeteg és 30 feletti modellek a kifutón

Elsőre talán riasztónak tűnhet, pedig az ellenkezője.

A divatipar végre újít és a kifutón nem csak tökéletes alakú, fiatal (fehér) tinilányokat látunk, hanem mindenféle etnikumú, életkorú, sőt fogyatékkal élő modellek is felbukkantak.

A divat ugyanis nem válogat. Csak a divatipar. 

teljes_kepernyo_rogzitese_2017_02_18_01848.jpg

A 22 éves Winnie Harlow vitiligo-ban szenved, ami egy pigmenthiánnyal járó bőrbetegség. Tyra Banks fedezte fel 2014-ben az Instagram-on, azóta modellkedik. A New York Fashion Week-en Marc Jacobs (fenti kép) és a Coach 1941* kifutóján vonult.

winnie_harlow_coach_75th_anniversary_women_aztwp79t_nkl.jpg

Michael Kors new yorki show-ján olyan legendás modellek is vonultak, mint Amber Valetta és Carolyn Murphy, mindketten 40 felett pár évvel és a plus-size modell, Ashley Graham is a modellek között volt.

output_xns1po.gif

A London Fashion Week Teatum Jones bemutatójával kezdett 17-én, a show címe "A Test" volt. 

output_dwleaq.gifA brit designer duó a trendeknek megfelelően vegyes bemutatóval készült, - bár ez a női divathét -, és két fogyatékkal élő modellt is felvonultatott: Kelly Knox bal alkar nélkül született, Jack Eyers-nek pedig 16 évesen amputáltak a jobb lábát.

cb46oearztmwjgswlsewki31mwfdwaldcopzdxomct8rokovyje1s7lhfubs4rtk.jpg

Knox amúgy 2008-ban a BBC3 Britain’s Missing Top Model nyertese volt, ebben a műsorban fogyatékkal élők nők versenyeznek modellszerződésért. 2015-ben Eyers volt az első fogyatékkal élő férfi modell a New York Fashion Wee-en.

A show politikától sem volt mentes, Meryl Streep Golden Globe-en elhangzott beszédéből is lehetett hallani azt a részt, amikor arra reflektál, hogy Donald Trump gúnyt űzött egy fogyatékkal élő újságíróból.

A tervezők szerint, a fogyatékkal élőket ugyanúgy érdekli a divat, mint a nem fogyatékkal élőket.

output_ub5m3a.gif

 

Simone Rocha még tovább ment, nála három 51 feletti modell vonult.

Marie-Sophie Wilson (53), Peter Lindbergh és Mario Testino egykori kedvence, John Galliano szintén egykori múzsája, ugyanis mára francia vidéki háziasszony, elvétve modellkedik.

Benedetta Barzini (74), olasz színésznő és modell, 1966-ban az amerikai Harpers Bazaar szerint a világ 100 legszebb női között volt.

Jan de Villeneuve (71), a hatvanas években kapós modell volt, David Bailey és Norman Parkinson gyakran választották őt fotózásokhoz. Aztán megházasodott, férje az a Justin de Villeneuve volt, aki felfedezte Twiggy-t, majd visszatért a modell szakmába, most hogy már az idősebb modellek is kelendőbbek.

output_axehid.gif

És jöjjön a kedvencem, a jótékonysági szervezet, az Oxfam divatbemutatója, "Divattal a szegénység ellen" címmel. Az Oxfam számos second-hand üzletet üzemeltet világszerte, rengeteg celebrity is adományozza nekik a megunt (designer) ruháikat.  Én nagyon kedvelem, ha látok egyet, rögtön bemegyek. 

Bay Garnett stylingolta a bemutatót, aki a thrift-shopping queen titulussal is büszkélkedhet, amellett, hogy a Vogue szerkersztője, ami azt jelenti, hogy a használt ruha vásárlást művészi szintre fejlesztette (tudjuk, hogy komoly munka a turkálás!), majd szépen bevegyítette ezeket a divat fotózásokba. Majd könyvet is írt erről. A bemutatón felvonultatott ruhák a second-hand chic jegyében adtak ötleteket, és nyilvánvalóan Garnett mindet az Oxfam üzleteiben találta.

A bemutatón vonult a 46 éves brit, arisztokrata Stella Tennant, az 55 éves Bella Freud, Sigmund Freud dédunokája, aki magas is sikeres designer (aranyárban árulja a Ginsberg is God pulóvereit), és a 39 éves Erin_O'Connor

*A Coach márkát eddig is kedveltem, de amióta tudom, hogy az alapító házaspár női tagja, Lilian Cahn magyar volt - és 1923-ban Sátoraljaújhelyen született -, azóta még jobban akarok egy Coach táskát.

A változatosság gyönyörködtet Tovább
Az öregedő színésznők visszavágnak

Az öregedő színésznők visszavágnak

jessica-lange-susan-sarandon-feud-variety.jpg

Igazából nem tudom eldönteni, hogy melyik színésznőt kedvelem jobban, Susan Sarandon-t (70) vagy Jessica Lange-ot (67), de amikor olvastam, hogy egy tévésorozatban fognak szerepelni, akkor már nem is volt ez olyan fontos.

Feud: Bette és Joan címmel, március 5-én debütál a sorozat, amely arról szól, hogy szintén két komoly színésznő, Bette Davis és Joan Crawford éppen forgatják a Mi történt Baby Jane-nel? című filmet, erről tudjuk, hogy nem egy könnyű falat, Davis és Crawford amúgy az életben is legendásan gyűlölték egymást riválisok voltak, így itt is lesz erről szó gazdagon, meg persze a hatvanas évekbeli Hollywood-ról, a öregedő színésznők mellőzéséről (ez most még jobban) aktuális, mindez glamourral és csodás ruhákkal. Na meg a trailerben a színek...

A sorozatot az American Horror Story alkotói készítették, így nem véletlen, hogy Sarah Paulson is benne lesz. Meg Catherine Zeta-Jones (48) is, ő az utóbbi pár évben szabadságon volt, úgyhogy rá is kíváncsi vagyok. Ezenkívül  Kathy Bates, Judy Davis, Alfred Molina és Stanley Tucci.

mv5bmja2oddhy2ytndazzi00mdq5ltljzmytmjcyzmjiy2yxowe1l2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynjy5njm5mja_v1_sy1000_cr0_0_685_1000_al.jpg

mv5bntdmndbjmwmtzjbini00nmixlwe2otktzdvknme5ngnhzjdkl2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynde1mzuxoq_v1_1.jpg

mv5byzczmwuzogqtndbkys00yjmylwe3zgetn2e2mmzlnzy2mjhhl2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynde1mzuxoq_v1_1.jpg

mv5bzmnkmtkwmtktngu2oc00owexlwi3n2etmtg4yje0ndbhowy0xkeyxkfqcgdeqxvynde1mzuxoq_v1.jpg

mv5boduwmzvmyjatotq2zc00zge5ltgyyzgtogqzmjm0y2ywnzdmxkeyxkfqcgdeqxvynde1mzuxoq_v1.jpg

mv5bmju3ndc4mditmzi3zc00owq4ltk0ytqtzjg5nzg5odczmgzhxkeyxkfqcgdeqxvynde1mzuxoq_v1.jpg

mv5bzjm5njhiogetzwvlni00zdyxltlkzgmtody1n2yxody3mwnjl2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynjewntm2mzc_v1_sy1000_cr0_0_1734_1000_al_1.jpg

mv5bzmfhnte5ogytmwrkoc00ztm3lthiyzgtmte4zdi1m2izzdljl2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynjewntm2mzc_v1_sy1000_cr0_0_1736_1000_al.jpg

mv5bowvhodg0ytkty2vlmi00njexlwfhzwytmzuzm2jizjrkzdeyxkeyxkfqcgdeqxvynjeymjqxmzq_v1.jpg

Olivia de Havilland szerepében Catherine Zeta-Jones 

Az öregedő színésznők visszavágnak Tovább
Reigl Judit: csak festeni, amit akarok

Reigl Judit: csak festeni, amit akarok

A női művészek életművével foglalkozó AWARE díját kapta meg Párizsban

image.jpg
Fotó: Stiller Ákos

A 93 éves Reigl Judit a női művészek életművével foglalkozó AWARE díját kapta meg tegnap Párizsban.

Reigl Juditot a díjra a toulouse-i kortárs múzeum, a Les Abattoirs igazgatőnője, Annabelle Ténèze terjesztette fel, aki a díjátadón mondott beszédében egyebek mellett azt emelte ki, hogy Reigl Judit életműve nagyon nagy hatással van a fiatal művészgenerációra, sokan példaképüknek tartják, és nem mellékesen azt is hangsúlyozta, hogy Reigl Judit egykor menekültként érkezett Franciaországba.

A magyar születésű, Franciaországban élő festő egyik festménye tavaly nyáron a Sotheby's párizsi aukcióján 412 ezer euróért (128 millió forintért) kelt el, élő magyar festő művéért nem fizettek még ennyit.
02_-reigl-judit_robbanas.jpg
Reigl 1923-ban született Kapuváron, 1950-ben hagyta el az országot, a festészet szabad művelése céljából „disszidált”, mert itthon politikusok portréinak megfestésére kapott megrendelést. Nyolc alkalommal sikertelenül, aztán Párizsban kötött ki, 1963 óta Marcoussis-ban él.

Reigl Judit mindig csak egyet akart: festeni. Ahogyan ő akar.

"Három és fél hónapon keresztül mentem, kilenc határon keltem át, mert akkor még zónákra volt osztva a kontinens. Általában gyalogosan, ilyen-olyan segítséggel jutottam tovább. Nem lehetett félni, fel sem merült. Még a halál is jobb lett volna, mint maradni. Nem vállaltam a szegénységet, az jött magától. El kellett viselni, aztán ki kellett jönni belőle.  Amikor kiértem, mázolónak is beálltam, csak hogy ecset legyen a kezemben. De nagyon kemény munka volt. Az első világháború óta nem festették Párizsban a lakásokat! Ott várt a szén a kádban, azt lapátoltam. De nem volt baj, mert megvolt a lehetőségem, hogy mellette azt fessek, amit akarok." - nyilatkozta egyszer a HVG-nek.

2014-ben a budapesti Ludwig Múzeumban volt életmű-kiállítása, Űr és extázis címmel, el is mentem megnézni, több mint 90 művet állítottak ki, igazi katarzisos élmény volt. 

Festményei a világ legnagyobb és legfontosabb kortárs közgyűjteményeiben, a New York-i Modern Művészeti Múzeumban (MoMA), a Metropolitan Múzeumban, a londoni Tate Modernben és a párizsi Pompidou Központban is megtalálhatók.

 
Mégis, Reigl azok közé tatozik, akiket külföldön jobban ismernek, mint itthon.

Források: hvg.hu, Artportal, Magyar Hírlap, Wikipedia
Itt is vagyok: Facebook, Instagram
Reigl Judit: csak festeni, amit akarok Tovább
süti beállítások módosítása